nl
+31 (0)575-571616
X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

  • 0

Het is raadzaam om een inbraakwerende kluis met een gewicht van minder dan 200 kilo te verankeren aan een wand of vloer. De beste manier van verankering is mede afhankelijk van de soort ondergrond waaraan de brandkast wordt bevestigd. Ons advies is om indien u kiest voor verankering dit te doen op een betonnen ondergrond. Hiermee wordt het de inbreker extra moeilijk gemaakt om in een kort tijdsbestek de kluis uit te breken.

Een aanvullende eis van uw verzekeraar kan een belangrijke rol spelen om te bepalen hoe u de kluis dient te verankeren. In de Europese norm die wordt gehanteerd door veel verzekeraars is vastgelegd dat een juiste verankering een weerstand van minimaal 50kN (5000 kg) dient te hebben. Indien de verzekeraar vereist dat de verankering conform deze norm moet worden uitgevoerd is enkel chemische verankering voldoende. Dit is in de meeste gevallen alleen vereist bij hoge verzekerbare bedragen. In de meeste gevallen is het afdoende om een kluis te verankeren met een houtdraadbout of mechanisch anker, ook wel keilbout genoemd.

Kluis verankeren met een mechanisch anker

Bevestiging met een mechanisch anker (keilbout). Deze optie van verankering zorgt ervoor dat de kluis een grotere treksterkte heeft. De hoogte van de treksterkte is mede afhankelijk van de diameter van de keilbout.

Enkele uitgangspunten zijn:

Diameter keilbout 10mm, treksterkte 400 kg in beton
Diameter keilbout 12mm, treksterkte 710 kg in beton
Diameter keilbout 16mm, treksterkte 1390 kg in beton

Kluis verankeren met een chemisch anker

De meest effectieve manier van verankering is het bevestigen met een chemisch anker. Het op de juiste manier toepassen van chemische verankering dient zorgvuldig te gebeuren. Het is belangrijk dat de gemaakte boorgaten zeer goed worden schoongemaakt. Na het plaatsen van het chemische anker dient u deze eerst volledig te laten uitharden, voordat u de kluis kunt belasten. De hoogte van de treksterkte is mede afhankelijk van de diameter van het chemische anker. Uitgangspunten zijn:

Chemisch anker 8mm, treksterkte 740 kg in beton
Chemisch anker 10mm, treksterkte 990 kg in beton
Chemisch anker 12mm, treksterkte 1410 kg in beton
Chemisch anker 16mm, treksterkte 2060 kg in beton

Kluis verankeren met houtdraadbout en plug

Kluizen kunnen worden verankerd met 2 of 4 houtdraadbouten. Bij een juiste montage heeft deze combinatie een treksterkte van circa 100 kilogram. Een nadeel kan zijn dat een houtdraadbout niet optimaal door een dubbele wand heen kan worden gemonteerd. De kluis is dat niet maximaal vast te zetten omdat de plug niet aangetrokken kan worden. Het risico is dat een inbreker de kluis snel los kan maken.

De juiste locatie voor het verankeren van een kluis

De juiste plek is goed toegankelijk maar ook onopvallend. Indien u een kluis in het zicht plaats bestaat de kans dat mensen met een verkeerde intentie weten waar iets te halen valt. Plaats de kluis daarom uit het zicht en op een plek waar u makkelijk bij kunt. Het is raadzaam om de kluis te verankeren aan een betonnen vloer of wand.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.